Rajz és Faragókör

A rajz és faragókör Bandi Dezső szobrászművész tanár úrhoz fűződik. A Romániai Magyar Népmüvészeti Szövetség megalapítója is egyben. A marosszentgyörgyi faragókör 2015 novemberében kezdődött a Kolping család és a Barock Stil kft támogatásával. Jelenben 7-9 diákkal alkotunk együtt. A gyerek mély és tiszta tartalmakat rajzol, ami a Teremtett világot szimbolizálja.

József Attila írja: ,, A mindenséggel mérd magad ”.

A gyerekeinknek ez még természetes. A szimbólumokat rendeltetésüknek megfelelően rajzolják, használják belső késztetésre. Gyerekrajzok motívumjai lélek rendező, emlékeztető hatással bírnak. A faragókör lényege az, hogy a vele született talentummal találkozzon, felismerje, megerősödjön benne, megrajzolhasa, belefaraghassa az anyagba, mint egy pecsétet.

,,A Teremtőnek mindannyiunkal személyes terve van a szeretetben”

Haladási vonalunk

 1. faanyag ismeret, melyik fafajta hogyan szolgálja legjobban
 2. vésőkkel való ismerkedés
 3. egyenes vésővel (1-es vésővel) faragás – háromszögeket, különböző elrendezésben. Tűz és víz motívumjai, adó és befogadó, belégzés és kilégzés, az élet ritmusa egyszerű formában.Untitled-1
 4. Rajzismeret-régebben képalkotónak, képírónak hívták aki ezt a műfajt hitelesen, igaz szívvel művelte. Ami láthatatlan a vonalak, szímbólumok által valósul meg.
 5. Hengeres tárgyak térbeni rajza, arányok megfigyelése, talentumjaink ébresztgetése, csiszolása
 6. Szív, indító motivumként használt, közppontot is jelöl. Első szívdobbanással kezdődik az élet. A szeretet és igaz szerelem jelképe.

  Magyar motivumvilág

  Untitled-2

 7. Tulipánt, virág a világban, nőiség szímbóluma, hármasság egységére is rámutat. Középen a szem, ami az Örökkévalótol való.Untitled-3
 8. Rózsa, forgórózsa, rozetta-ősi napjelkép, életetadót is jelent. Középpontból indul, spirálban fodrozódó formában gyarapódik.Untitled-4
 9. Gyöngyvirág, a tisztaság és a megújulás jelképe.Untitled-5

Domborművek faragása hárs és cseresznye fában.

A róvásirás jeleit csillag, rozetták (forgórózsák) formába rendezve és kifaragva:

Használati tárgyak készitése, kifaragása: ékszertartó, sótartó, köztéri alkotások.

Igény szerint lehetőség agyagformázás, három dimenzióban, az alkotás öröme. A földben hagyott újjlenyomataink.

A faragókör október elején indul, jelentkezés függvényében.

 • Időtartama: 6 hónapos ciklusokból áll, heti egy műhelyfoglalkozást tartunk. Kezdő csoportnak 90 perc a tanitási idő, haladó csoportnak pedig 120 perc.
 • Fizetési mód: a 6 hónapos ciklus ára 360 lej, havi részletben fizetve.

Feliratkozas: